Share on FacebookGoogle+Pin on PinterestTweet about this on Twitter
Yu Ho Apartment
The 70m2 apartment has a ‘diamond-shaped’ plan typically found in Hong Kong in the 80s. The angled plan induces difficulties in placing furniture at odd angles. The Client also found that the study room isolated and under-utilized, while storage and general space inadequate and cramped. As the couple are often work from home, a certain degree of spatial separation is necessary.
The 70m2 apartment has a ‘diamond-shaped’ plan typically found in Hong Kong in the 80s. The angled plan induces difficulties in the placing of furniture at odd angles. The Client also found that the study room isolated and under-utilized, while storage and general space inadequate and cramped. As the couple are often work from home, a certain degree of spatial separation is necessary.

The solution is a new insertion – a timber pavilion inserted to form seating area parallel to the angled wall, while opening up the study room to connect with the living room. The pavilion is utilized as wardrobes, bookshelves, storage and sleeping platform to give the desired spatial and level separation, while enabling other spaces to be relatively free of furniture. The back of the seat screened off the reading room; and it can be moved back or removed to create desired sitting area.

White floating panels tidy up the various openings – the entry door, the back window, the air-conditioner, the kitchen and the toilet door – forming white art panels on the white wall.
The reddish regional plywood gives a warm and intimate touch; while the white panels of varying sizes add to the sense of gallery and subtle playfulness.




Location: Hung Hom, Hong Kong
Client: Yu & Ho
Year: 2012
Status: Completed
Program: Residential
Team: Ida Sze
Collaborator: Fitting out contractor: Mr. Hon
Photographer: ODBE